שמירה ותחזוקה נכונה של שטיחים מתחילה בניקוי נכון על ידי שימוש באמצעים מתאימים. ראשית יש צורך לבצע ניקוי שטיחים פעמיים בשבוע וזאת על ידי שואב אבק ביתי ורגיל ולא באמצעות שואבי אבק חזקים במיוחד שיכולים להאיץ בצורה משמעותית את תהליך השחיקה של השטיחים ולהופעה מוקדמת של בלאי. הכי חשוב הוא להימנע מתלייה ש השטיח בכל מקרה שהוא, בין אם לשם אוורור ובין אם לשם חבטה או ייבוש השטיח. תלייה של שטיחים גורמת למתיחת חוטי השתי וערב ובכך יוצרת עיוותים ומעין גלים על פני השטיח.
מאלו פעולות יש להימנע במסגרת ניקוי שטיחים?
שטיחים בעלי עיוותים שכאלו לא יאפשרו הנחה נכונה וצמודה לרצפה, ואף יכולים להוות מכשול לכל מי שדורך עליהם. כמו כן רצוי להימנע מגלגולו של השטיח והנחתו על הקיר בצורה הזו לאורך זמן, שכן גם פעולה זו יכולה ליצור עיוותים על גבי השטיח. אם ברצונכם להוציא מן השטיח חול ואבק אין לעשות זאת על ידי חביטה בו או ניעור דרך תפיסתו בקצוות. פעולות אלו עשויות להביא לכדי מצב של "פיצוצים מיקרוסקופיים" על גבי השטיח שעם הזמן יכולים לסייע ליצירה של קרעים ופרימה של סיבי השטיח.
כיצד לסלק אבק וחול מהשטיח בצורה נכונה?
כפי שצוין לעיל, יש לדאוג לשאיבת השטיח במשך פעמיים בשבוע, יחד עם זאת חשוב להפוך את השטיח על פינוי אחת לחודש, ולדרוך עליו כאשר הוא נתון המצב זה. פעולת הדריכה מסייעת לסילוקו של האבק והחול שהצטברו במשך הזמן בתוך השטיח, וזאת מבלי שום חשש לפגיעה בסיבים של השטיח. בסוף היום של התהליך האמור יש לנקות את גב השטיח ופנים השטיח על ידי שימוש בשואב אבק. בנוסף יש להימנע מהברשתו של שיער השטיח בצורה בלתי מקצועית שכן פעולה זו עלולה לשנות את כיוון השיער של השטיח.
ככלל, אסור להרטיב את השטיח בשום מצב שהוא. במידה והשטיח נרטב מסיבה כזו או אחרת דאגו לייבש אותו בצורה מיידית תוך יממה אחת בלבד.